CONCENTRACIÓAssociació de Víctimes del Metro 3 de Juliol,

divendres 3 de maig, a les 19.00 hores,

a la plaça de la Mare de Déu, València, en la que serà la seua concentració número 79.

Exigim respostes: fem costat a l’AV3J

El dia 3 de juliol de 2006, un comboi de la Línia 1 del Metro de València descarrilava a l’entrada de l’estació de Jesús, produint la mort a 43 persones i ferides de diversa consideració a altres 47.

Des d’aleshores es plantejen preguntes molt importants que encara avui continuen sense resposta. Diversos factors intervingueren en l’accident: la velocitat, l’estat de les vies, les greus deficiències tècniques dels trens, mesures de seguretat instal·lades en altres línies de Metro però no en la Línia 1, denúncies dels sindicats sobre la perillositat de la corba, descarrilaments previs amagats, les finestres mal segellades… Tots ells apunten a responsabilitats concretes en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, que gestiona el transport públic del Metro. A més, el comportament del Govern valencià va estar orientat des del principi a consumar una estratègia del silenci per tal d’afavorir l’oblit de la tragèdia. I hi ha hagut actituds ben impròpies d’uns governants democràtics: la negativa del President Francisco Camps a reunir-se amb els familiars de les víctimes o les ofertes de treball del conseller Juan Cotino a alguns d’aquests, a canvi de renunciar a reclamacions judicials.

Però un grup de familiars afectats va promoure l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol, que ve convocant concentracions mensuals, cada dia 3, al centre de València, per tal de recordar aquells fets a la societat i per a exigir a l’Administració valenciana les respostes que s’ha negat a donar fins ara. I que no sols ha negat: a més de dissenyar i executar una indigna estratègia per fer caure en l’oblit aquella tràgica jornada, els responsables han mentit, han manipulat, i han ocultat informació.

L’estratègia del silenci semblava haver donat bons fruits fins ara. Però les investigacions que havia fet la pròpia AV3J s’han vist corroborades per les intervencions d’alguns protagonistes dels fets, i han estat amplificades per l’efecte multiplicador d’un dels millors i més honestos programes televisius de l’actualitat: Salvados (La Sexta) amb el seu presentador, Jordi Évole. Ja no serà possible amagar més les responsabilitats. Exigim respostes: fem costat a l’AV3J el pròxim divendres 3 de maig, a les 19.00 hores, a la plaça de la Mare de Déu, València, en la que serà la seua concentració número 79.